Erittäin niukkaenergiainen dieetti

ENE-dieetillä kymmenen viikkoa. Erittäin niukkaenerginen ruokavalio eli Very Low Calorie Diet (VLCD) tai erittäin niukkaenergiainen ruokavalio (ENED) on ruokavalio, jonka aikana käytetyt ruokavalionkorvikkeet sisältävät vuorokautta kohti energiaa alle 800 kcal vuorokaudessa. Olen noudattanut ENE-ruokavaliota tulevana perjantaina kymmenen viikkoa. Tämä dieetti on ollut osa Satasairaalan painonhallintaryhmän sisältöä. Dieetin lisäksi ryhmän toimintaan ovat kuuluneet ennen koronaa viikottaiset asiantuntijoiden (ravitsemusterapeutti, psykologi, sairaanhoitaja) pitämät ryhmätapaamiset ja koronarajoitteiden jälkeen olemme saaneet erilaisia ohjeita sähköpostitse. Yritän tähän postaukseen koota kaiken mitä olen kokemuksen ja tiedonhankinnan kautta ENE-dieetistä oppinut. Pyrin laittamaan myös kiinnostavia linkkejä tekstin sekaan.

Ennen aloittamista. Ene-dieetti kuulosti etukäteen jokseenkin pelottavalta. Miten ihmeessä pystyisin oikeasti elämään niin pienellä kalorimäärällä? Epäilin omaa jaksamistani ja mieliteot, nälkä ja kiukun määrä mietityttivät. Varoittelin perhettäni mahdollisista räjähdyksistä ja yritin henkisesti valmistautua koitokseen. Motivaationi oli kohdillaan. Lähdin painonhallintaryhmään mukaan sillä ajatuksella, että nyt on viimeinen kerta kun laihdutan ja vien tämän homman maaliin tällä kertaa! Tämä ei tietenkään tarkoita, etteikö takaraivossa olisi nakuttaneet ne kymmenet ja taas kymmenet kerrat, jolloin olin epäonnistunut. Olin kuitenkin jo keventänyt ruokavaliotani hiilareita vähentämällä ja annoskokoja pienentämällä – ja herkut olivat olleet poissa tyystin tammikuun alusta lähtien eli painoa oli jo ehtinyt tippua muutaman kilon verran ennen kuin aloitin dieetin 1. päivä helmikuuta.

Alku aina hankalaa. Painonhallintaryhmän ravitsemusterapeutti sanoi ensimmäisellä tapaamiskerralle että ENED-vaihe on helppo. Otin sen silloin pienoisena vittuiluna, mutta päivien ja viikkojen kuluessa ymmärsin mitä hän tarkoitti. ENED toteutetaan VLCD-tuotteilla eli pussipöperöillä kuten niitä itse kutsuin. Jokaisessa pussissa on n. 120-160 kaloria ja niissä on kaikki tarvittavat hivenaineet, vitamiinit jne. En ole ravitsemusasiantuntija, mutta luotan asiantuntijoihin, että näin tosiaan on. Ene-dieetistä on kirjoittanut varsin ansiokkaan artikkelin Pentti Mustajärvi, joka on usein myös julkisuudessa kun tarvitaan asiantuntijalausuntoja lihavuudesta tai laihduttamisesta. Artikkeli on vuodelta 1993, joten esimerkiksi VLCD-tuotteiden määrä on huomattavasti laajempi kuin miltei 30 vuotta sitten mutta artikkelin tiedot ovat kuitenkin edelleen pitkälti paikkansapitäviä. Uusi juttu tämä ENE-dieetti siis ei ole. Päädyin rakentamaan dieettini siten, että ensimmäiset kahdeksan viikkoa söin pääsääntöisesti viisi pussia kotimaisen Leaderin ExpressDiet-tuotteita ja en lisännyt ruokavalioon sallittuja kasviksia. Lisäksi join päivittäisen kahvin kanssa 3 dl kaura/soija/kookoskahvimaitoa (tämä on vastoin sairaalan ohjeita). Valitsin tuotteet siten, että kalorimäärä jäi tuohon 800 kaloriin. Joka välissä lipitin vettä ja teejuomia ilman sokeria. Ensimmäiset kolme-neljä päivää olivat vaikeita. ”Ruoka”määrä tuntui olemattomalta. Minua itketti ja otti päähän. Väsyin alussa myös esimerkiksi uimalenkin jälkeen. Heräsin myös muutaman kerran tolkuttoman aikaisin, mutta jollakin tavoin olin kaikesta huolimatta melko rauhallinen ja luottavainen. Raivokohtauksia ei tullutkaan. Olin myös aivan varma että kehoni hyppäsi ketoosiin jo muutaman päivän kuluttua dieetin aloittamisesta, sillä kaikesta hetkittäisestä kurjuudesta huolimatta minun ei ollut nälkä.

Ketoosiin. Ketoosi on aineenvaihdunnan tila, jossa rasvahapoista muodostettujen ketoaineiden pitoisuus veressä on koholla. Ketoosi on siis seuraus tietynlaisista ruokavalioista, joista ENE on yksi. Jakob Valdman teksti aiheesta on varsin kiinnostava ja kattava. Minulla meni reilu pari viikkoa ennen kuin ketoaineet näkyivät kehossani. Ostin siis apteekista erityisiä testiliuskoja, joilla mitataan ketoaineet virtsasta. Mittailin ketoosin tilaa muutaman päivän ja sitten unohdin koko ketoosin.

Rytmi ja rutiinit. Pirtelöt ja pussiruuat seurasivat toisiaan. Jossain vaiheessa huomasin etten ajatellut koko syömistä oikeastaan ollenkaan. Korkeintaan silloin kun talossa leijailivat jumalaiset tuoksut, niin ruoka tunkeutui ajatuksiini. Silloinkin loppupäätelmäni oli että ”normaali” ruoka ei ole minua varten. Söin pussit 3-4 tunnin välein ja pimppasin varsinkin lämpimiä ateriakorvikkeita Tabascolla ja tuoreilla yrteillä. Pöperöt olivat enemmänkin kuin säännöllisesti nautittava lääke kuin ruoka. Tällä setillä menin kahdeksan viikkoa. Kahden kuukauden aikana panoni tippui n. 11,5 kiloa. Vatsan toiminnan takaamiseksi ostin apteekista Vi-Siblin-kuitulisää ja käytin sitä miltei alusta pitäen koko ajan. Muutaman kerran kymmenen viikon aikana vatsa jumitti ikävästi. Kerran iski kunnon päänsärky, mikä on minulle poikkeuksellista. Mutta mitään muita ikäviä fyysisiä oireita en kokenut koko 2,5 kuukauden aikana. Haasteet olivat mentaalipuolella, ja sielläkin hyvin hetkellisiä: lähinnä mielihaluja ja turhautumista.

Paino ei tipu tasaisesti, eikä kaikilta saman verran. Kymmenen viikon dieetin aikana painon luvataan tippuvan 15-25 kiloa. Minulta tippui kokonaisuudessaan noin 15 kiloa. Tämmöinen siis on minun kehoni. Pärjäisin pula-aikana varmaankin varsin hyvin, varsinkin jos olisin kerännyt aikaisemmin rasvaa kehooni. Toimintakykyni säilyy hienosti vähäisestä energiamäärästä huolimatta ja paino tippuu suhteellisen hitaasti – kuitenkin ihan normaalin rajoissa. Minulla oli yksi viikko kun paino ei tippunut grammaakaa (voitte kuvitella miten se söi naisen psyykettä), yhtenä viikkona tiputus oli 300 g ja yhtenä 500 g. Suurin viikkopudotus oli 2,6 kg ensimmäisen viikon vajaan kolmen kilon pudotuksen jälkeen. Olen liikkunut säännöllisesti koko ENE-jakson ajan, ensin uiden ja sitten sauvakävelyä ja joogaa 3-5 kertaa viikossa. Pikkasen on ollut nielemistä että kilot eivät kaikesta huolimatta sula kehostani mitenkään erityisen nopeasti ja helposti. Mutta ihan normaali tahtia kuitenkin. Voi olla että kahvimaitoni ja sen tuomat lisähiilarit hidastivat painonpudotusta hieman, mutta täytyy sanoa että ilman kahvia elämä olisi ollut aika tahmeaa…

Pieni muutos kahdeksan viikon jälkeen. Kun olin puputtanut pelkkiä pussiruokia kahdeksan viikon ajan otin mukaan settiin yhden aterian ja siirryin kokonaan Nutrilettin atriakorvikkeihin, joissa kussakin on 120 kcal. Ateria koostui kasviksista (400-500 g) ja lihasta/kalasta (n. 100 g). Olin jotenkin arvioinut itseni oikein. Nimittäin tämä ateria olisi voinut kuulua ruokavaliooni alusta pitäen sairaalan ohjeistuksen mukaan (jos olisin käyttänyt vähäkalorisempia ateriankorvikkeita), mutta ajattelin että minun on vaikeampi pitää kiinni sallituista määristä jos mukana on ns. normaaalia ruokaa. Ja näin kävikin. Kun aloin syödä aterioitani, niin mielitekojen määrä kasvoi välittömästi. Ollessamme pitkällä luontopolkuretkellä – haukkasin esim. mieheni ruisleivästä palasen. Tiedän että se tuntuu naurettavalta asialta, mutta tämän dieetin onnistuminen vaatii ohjeiden tarkkaa noudattamista. Onneksi mopo ei lähtenyt käsistä, mutta mielihaluja on kyllä ollut parin viimeisen viikon ajan enemmän kuin aikaisemmin.

Siirtymävaihe. Ylihuomenna alkaa viikon kestävä siirtymävaihe eli mukana ruokavaliossa on vielä VLCD-tuotteita, mutta myös normaalia ruokaa, yhteensä 1000 kalorin verran. Ohjeistukset siirtymävaiheista vaihtelevat jonkin verran, mutta Satasairaalan ohjeituksessa ateriankorvikkeet ovat mukana kuviossa vielä viikon verran. Elän siis jännittäviä aikoja.

Kenelle ENED sopii? Käypä hoito -ohjeistuksen mukaan ENE-dieettiä suositellaan vain jos painoindeksi on yli 30 eli ylimääräistä painoa pitää olla suhteellisen reilusti. Suositus on että dieetti kestäisi maksimissaan 16 viikkoa ja se kannattaa toteuttaa alan ammattilaisten seurannassa. Tutkimusten mukaan siitä ei kuitenkaan ole mitään vaaraa. Oma kokemukseni on, että dieetin negatiiviset vaikutukset ovat olemattomat. Sain suhteellisen nopeasti ison määrän painoa pois ja energiatasoni on ollut koko ajan hyvä. Ei tämä ihan helppoa ole ollut, mutta ei myöskään mahdotonta. Ja ajoittain suorastaan mutkatonta. Motivaation pitää olla kohdillaan ja ymmärrys siitä, että ruokatottumuksiaan pitää muuttaa lopullisesti. ENED toimii mielestäni alkusysäyksen antajana ja tavallaan pöydän putsaajana, mutta nyt edessäni vasta on todellinen haaste. Miten hemmetissä jatkan tästä eteenpäin niin, että painoni putoaa edelleen?

Advertisement

Yksi vastaus artikkeliiin “Erittäin niukkaenergiainen dieetti

  1. Itse kävin Satasairaalan ENEN myös. Itseasiassa kaksi kertaa. 2009 laihdutin -18kg ja päätin, että pystyn itse siitä jatkamaan. 2019 totesin, että tullut kaikki takas ja 10kg päälle. 10v harkinnan jälkeen uusi ENEryhmä. -19.5kg lähti ja tuli taas se olo, että pystyn tähän itse mutta tiesin miten käy joten siirryin leikkausjonoon. Ryhmä loppui toukokuussa ja marraskuussa leikkaus ja välissä paino nousi jo +7kg. Ilman leikkausta oisin samoissa painoissa…
    Ps. Saa ottaa maililla yhteyttä jos haluaa 🙂

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s